Van logo-ontwerp naar coole knuffel

Op 16 januari 2008 werkte ik als grafisch ontwerper aan een logo ontwerp. Ik ontwikkelde als metafoor een ‘zon met haar zonnestralen’. Door het verplaatsen van een aantal cirkels ontstond er een ‘oogje’. Er kwam een karakter tevoorschijn in een van de zonnestralen. Snel keek ik wat er gebeurde als er ook andere vormen zouden veranderen. Er kwam een brede glimlach op mijn gezicht. Ik bewaarde het idee, om het vervolgens op een ander tijdstip uit te werken.

Het ontwerp

Als ontwerper vond ik de naam ‘Olli’ passend bij de simpele en ronde vormen. En al snel bedacht ik er een vriendje bij genaamd ‘Jeujeu’. De naam herinnerde mij aan mijn eigen knuffel die deze naam droeg. Ik werd enorm enthousiast en begon te tekenen en verhaaltjes te bedenken. Ondanks dat het allemaal nog in de ‘kinderschoenen’ stond, kocht ik stof en vulling, want de drang was groot om ‘Olli’ echt vast te kunnen houden. Volledig patroonloos naaide ik de stof aan elkaar. Al werkend vanuit het buikgevoel kwam Olli tot stand. Ik werd overspoeld met een dosis energie, ik voelde de potentie die het figuurtje met zich meebracht. Hier wilde ik graag mee verder!

 

Ziekte

De volgende ochtend reed ik naar mijn ouders en toonde het idee en mijn zelfgemaakte knuffel. Zij reageerden enthousiast op weer een van mijn wilde ideeën. Onderweg naar mijn werk voelde ik de energie door mijn lijf stromen.

Die energie werd onderbroken omdat mijn moeder met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. We kregen de boodschap dat zij ongeneeslijk ziek was. Na 2,5 jaar vechten is mijn moeder overleden. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn.

Ik koester mijn project omdat ik samen met mijn moeder de eerste ideeën voor Olli en Jeujeu heb ontwikkeld. Zowel het vriendje Kwekkie de badeend, de narcissen en het roodborstje hebben we met elkaar bedacht. De armen die Olli aan zijn lijfje kreeg en de kaart ‘Ik vind je zo lief’ zijn waardevolle herinneringen. De eerste kaarten en het resultaat van de eerste fotoshoot heeft mijn moeder nog kunnen zien.

 

Missie

Het is nu aan mij om het project voort te zetten. Ik heb het beloofd en ik ga ervoor. Met Olli en Jeujeu wil ik laten zien hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn, plezier te hebben en vriendschap te delen in het leven. Zoiets leer je op jonge leeftijd al. Ik laat dat in alle uitingen naar voren komen. Laat Olli en Jeujeu een zonnestraal zijn voor alle kinderen!

Een deel van de opbrengst van Olli en Jeujeu komt ten goede aan KWF kankerbestrijding.

 

Fleur Suijten